PHP Array Kullanımı
PHP Array Kullanımı : Yazımıza başlamadan önce PHP sürümlerinin tamamında array(dizi) özelliğinin mevcut olduğunu belirtmek isterim. Programlama temellerinin temel düzeyde bilinmesi gereken ve program veya web sitesi yazarken en çok işimize yarayan belirteçlerden olan array yapısının ne olduğundan, nasıl çalıştığından, nerelerde kullanılması gerektiğinden ve son olarak örneklerini sizlerle paylaşacağım.
PHP Array Nedir?
PHP Array Türkçe anlamı dizi olan oluşturulduğunda içerisine verilen numara(index) sistemine göre veri girişi yapılabilen. Yapılan veri girişlerine kolayca index numarasından erişebildiğiniz programlama yaparken işinizi kolaylaştıran elemandır.
Not: Arrayların belirtmediğiniz sürece başlangıç sayısı 0‘dır. $kutu[0];
Php üzerinde kısa bir ifade de bulunalım. Aşağıda bir array oluşturma örneği paylaşıyorum.
Kod:
<?php $kutu= array("birinci" => "icerik", 53 => 5); echo $kutu["fu"]; echo $kutu[53]; ?>
Kod Açıklama : Yapılan örnekde bir değişkenenin içine array tanımlaması yapıp içerisine değerler atıyoruz.
PHP Basit Array Örneği
Basit array örneği bölümünde belirtilen dizi içinde içerik girme ve içerikleri dizinin eleman ismiyle yazdırma işlemi yapacağız.
<?php $kediler = array("Scottish","Siyam","Fars","Ragdoll","Maine","Bengal"); $kediler[0]; $kediler[1]; $kediler[2]; $kediler[3]; $kediler[4]; $kediler[5]; ?>
PHP Dizilerin İçeriğini Görüntüleme
Dizi içeriklerini tamamen ekrana yazdırmak ve içindeki bilgileri göstermek için kullanılan fonksiyon örneği aşağıda yapıyorum.
Kod:
<?php $kediler = array("Scottish","Siyam","Fars","Ragdoll","Maine","Bengal"); print_r($kediler); ?>
PHP Array Nasıl Çalışır?
Array kuralının nasıl çalıştığından bahsedecek olursak. Sonsuz bir ortamda büyüklüğü değişken olan kutular oluşturup bu kutulara bir isim vererek ve php array bu kutuların büyüklüğü artabildiği için kutu içine kutu koyabildiğiniz bir ortam alanı oluşturma işlemine yaramaktadır.
Array(dizi) dediğimiz şey üstünde numarası veya ismi yazan her hangi bir kutucuğa verilen isimdir. Dizilerin çalışma mantığı ile ilgili örneği aşağıda yapıyorum.
Kod:
<?php $kutu = array( 'bir' => "içerik 1", 'iki' => "içerik 2", 'uc' => "içerik 3", 'dort' => "içerik 4", 'bes' => "içerik 5" ); echo $kutu[bir]."<br>"; echo $kutu[iki]."<br>"; echo $kutu[uc]."<br>"; echo $kutu[dort]."<br>"; echo $kutu[bes]."<br>"; ?>
Kod Açıklama : 1’den 5’e kadar dizi oluşturdum ve bu dizilerin içine veriler atadım. Sonra bu içerikleri alt alta yazdırdım.
Çıktı:
içerik 1 içerik 2 içerik 3 içerik 4 içerik 5
İç İçe Array Örneği
İç içe array örneği yapmadan önce yazının başlarında bahsettiğim olayın bu olduğunu hatırlatmak istedim. Kutu içine kutu oluşturup düzenli bir yapı oluşturabilirsiniz.
<?php $kutu = array ( "bir" => array ( "yazi1" => "deneme 1", "yazi2" => "deneme 2", "yazi3" => "deneme 3" ), "iki" => array ( 1, 2, 3, 4 ), "uc" => "deneme 4" ); print_r($kutu); ?>
Kod Açıklama : İç içe array örneği yaptık örneği inceleyerek ne yapmaya çalıştığımızın amacını anlayabilirsiniz. print_r fonksiyonu ile tüm dizi içindeki bilgileri ekrana yazdırıyoruz.