Php Xml Okuma
Php Xml Okuma : İngilizce anlamı eXtensible Markum Language olan ve Php içinde veri çekme işleminin bir çok yolu ver bir çok tarifi vardır. Veri çekme olayından çok verinin hangi veri alanından çekileceği önemlidir. Bu yazımızda sizelere Xml Dosyasından veri nasıl çekilir? ve nasıl listelenir? bunların kısa yollarını ve pratik kodlar ile dosya içindeki verilerin alınması yöntemlerinden bahsedeceğim. Aynı zamanda Xml Dosyasından veri çekme ile ilgili örnek kod algoritmasını da sizlerle paylaşacağım.
Az önce de belirttiğimiz gibi sizlerle bu yazımda Php ile Xml Dosyasını Okuma işlemini yapacağız ve bu okunan dosyaların nasıl Web sitesi içinde dinamik bir şekilde listelendiğini göstereceğiz. Php’de bazı hazır Xml okuma kütüphanesini kullanarak sizlere aşağıda bununla alakalı örneği paylaşıyorum.
Php ile Xml Dosya Nasıl Okunur?
Php ile Xml dosya okuma işlemini gerçekleştirebilmeniz için önce elinizde .xml uzantılı bir dosyanız olmalıdır. Bu dosyayı aşağıdaki bilgilerle oluşturabilirsiniz.
Örnek Xml Sayfası (veri.xml):
<calisanlar> <personel> <ad>Mahmut</ad> <soyad>Orhan</soyad> </personel> <personel> <ad>Ali</ad> <soyad>Yeniçeri</soyad> </personel> <personel> <ad>Hasan</ad> <soyad>Yüksek</soyad> </personel> </calisanlar>
Oluşturulan xml dosyasını Php yazılım dosyanız ile aynı dizine koyarsanız daha iyi olacaktır. Aşağıdaki kod xml dosyasının Php dosyası ile aynı dizinde olduğu düşünülerek hazırlanmıştır.
Örnek Xml Okuma (index.php):
<?php //Türkçe Karakter Problemi Olmaması için Kullanıyoruz. header("Content-Type: text/html; charset=utf8"); //Veri Kontrolü if (file_exists("veri.xml")) { //Veri Çekiliyor $veri = simplexml_load_file("veri.xml"); //Veri Yazdırılıyor foreach ($veri->calisan as $personel) { echo $baslik=$konu->ad.'<br>'; echo $link=$konu->soyad; echo "<br><br>--------------------------<br>"; } } else { //Veri Açılmadı Hatası echo ('veri.xml açılamadı.'); } ?>
Php Xml Dosya Okuma Ne İşe Yarar?
Php Xml dosya okuma işlemi sanıldığından kolay bir işlemdir. Okunacak Xml dosyasının konumunun hatasız bir şekilde belirtilmiş olması gerekmektedir. Dosya konumu belirtilen fonksiyon doğrudan Xml dosyasını okur ve gerekli işlemler sırasıyla devam eder.
Xml doya okuma işleminin avantajları nelerdir?
- Oluşturulan bir veri bankasını okuyup gerekli yerlerde sıralı veya istediğiniz sırada kullanma.
- Xml dosyasının içindeki düzenli veri yapısını çok kısa bir zamanda analiz edip veriyi kullanıma sunar.
- Size dışarıdan gelen bir bir deposunu Web sitenize kolayca entegre edebilirsiniz.
- Verilerinizi kolaylıkla sınıflara ayırabilirsiniz.
- Veri sınıflarının hiyerarşi olarak ayırabilir ve kullanabilirsiniz.
Xml dosya okuma avantajları projenize de bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Xml Dosya okumanın Genel çerçevede bu tarz faydaları bulunmaktadır.
Xml veri okuma ve Web Tasarım hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki form üzerinden bana iletebilirsiniz. Hepinize şimdiden iyi çalışmalar diliyorum.