Veri Tabanı Oluşturma

Veri Tabanı Oluşturma : Elektronik ortamda verilerin güvenli bir şekilde saklanmasına olanak sağlayan bu bilgi depolama aracını sizlere detaylı bir şekilde anlatmak istiyorum. Veri tabanının içinde tablo oluşturma ve bu tablolara ilişkin veri tipini seçebileceğiniz hücreler ekleme vb işlemleri veri tiplerini sizlere nasıl kullanılacağını anlatacağım.

Veri tabanını bir şeyler ile tabir edeceksek, Web sitesi için bir bilgi kütüphanesidir. Siz o kütüphaneye bir bilgi yerleştiremezseniz o bilgi orada olmayacak eğer bilgi yerleştirirseniz orada o bilgi olacaktır. Kütüphanenize yerleştirdiğiniz bilgileri daha sonradan alıp okuyabilir veya değiştirebilirsiniz. Veri tabanı da bu mantık ile çalışmaktadır. Şunu da eklemek isterim ki kütüphane raflarına yerleştireceğiniz kitapların boyutları da önemlidir. Raflara uygun kitapların kütüphaneye yerleştirilmesi en uygunu olacaktır.

Not: Veri tabanı temelde bilgi saklama işlemleri için yapılmıştır. Sürekli olarak verinin tutulduğu ve daha sonra sizden bağımsız bir zamanda çağrıldığı zaman doğrudan sorgular yardımıyla sonuçları getiren yüksek güvenlikli bir araçtır.

Veri Tabanı Nasıl Oluşturulur?

Veri tabanı oluşturmak için Web sitenizin cPanel bilgilerini bilmeniz şarttır. Bu bilgilerle Web sitenizin cPanel kontrol paneline giriş yaptıktan hemen sonra veri tabanı sekmesini göreceksiniz o aşağıda da resimli olarak verdiğimiz o sekme üzerinden veri tabanı oluşturma sihirbazı sekmesine tıklıyorsunuz. Hemen ardından açılan sekme üzerinden ilgili alanları belirlenen kurallara göre doldurarak veri tabanınızı oluşturmuş oluyorsunuz.

Veri Tabanı Oluşturma Sihirbazı
Veri Tabanı Oluşturma Sihirbazı

Veritabanları -> MySql Veritabanı Sihirbazı

Aşağıda basamak basamak veri tabanınızı nasıl oluşturulacağını fotoğraflı bir şekilde gösteriyor olacağım.

Sihirbaza tıklandıktan sonra 1. Adım aşağıdaki görsel üzerinde de göründüğü gibi veri tabanının adı yazılmaktadır. Veri tabanının adı belirlenirken yapılacak şey bellidir Türkçe karakter, noktalama işaretleri ve boşluk kullanılmaz.

Veri Tabanı Oluşturma Adımları Bir
Veri Tabanı Oluşturma Adımları Bir

Veri tabanı ismi belirlendikten hemen sonra da yapılacak işlem veri tabanına kullanıcının tanımlanmasıdır. Normalde yapılacak işlem her oluşturulan veri tabanı için yeni bir tane kullanıcı oluşturmaktır. Sihirbazın yaptığı işlem budur. 2. Adım olarak aşağıda kullanıcı oluşturma panelini gösteriyor olacağım.

Veri Tabanı Oluşturma Adımları İki
Veri Tabanı Oluşturma Adımları İki

Doldurulması gereken alanları kuralına göre doldurduktan sonra o veri tabanına ilişkin kullanıcı oluşmaktadır. Kullanıcıyı oluşturduktan sonra sıra en son adıma gelmektedir. Yani yetkilendirme adımı.

Size veri tabanını izinlerinin nasıl verildiğini aşağıda gösteriyorum. Bu bölümde veri tabının üzerinde oluşturduğunuz kullanıcının hangi haklara sahip olacağı yer almaktadır. Oluşturduğunuz kullanıcıya sınırlı yetkilendirme de verebilirsiniz.

Veri Tabanı İzinleri
Veri Tabanı İzinleri

Verilen veri tabanları izinlerinden hemen sonra eğer ki oluştururken bir hatayla karşılaşmazsanız veri tabanı oluşturma işleminiz tamamlanmış olacaktır. Ardından veri tabanınızın içerisine tablo ekleme veya çıkarma işlemini phpMyAdmin üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

cPanel’e Nasıl Girilir?

Veri tabanı işlemlerini cPanel üzerinden yapmaktayız peki ya bu cPanel‘e nasıl giriş yapabiliriz? cPanel girişleri sunucudan sunucuya farklılık göstermektedir. Aşağıdaki tüm seçenekleri deneyerek cPanelinize giriş sağlayabilirsiniz.

https://webcesi.com/cpanel

veya

http://cpanel.webcesi.com/

veya

https://webcesi.com:2082/

 

Veri Tabanı Oluşturma