Site icon Webcesi

PHP Dosya işlemleri

php dosya işlemleri

php dosya işlemleri

PHP Dosya işlemleri

PHP Dosya işlemleri : Dosya işlemleri denilince aklımıza ilk gelen şeyler arasında yer alan işlemler dosya ekleme, dosya silme ve dosya güncelleme işlemleridir. Bu işlemler arasında yer almaya çok çeşitli uygulamaları içinde bulunduran PHP kütüphanesinde sizlere aşağıda örnekli bir şekilde bu işlemlerin nasıl yapılabileceği hakkında geniş bilgiler vereceğim.

Dosya İşlemleri hakkında sizlere bahsedeceğim bir çok şey arasında dosyaların içindeki verileri okuyup üzerine ekleme yapma en temel problemler arasında yer almaktadır. Bu işlemi de bir şekilde çözen fonksiyon PHP kodları arasında yer bulmuş sizin sorununuzu çözmek için sürekli geliştirilmektedir.

Php dosya işlemi, yazılımdaki bazı komutlar ile var olan dosya oluşturma, dosyayı değiştirme ve dosya silme gibi işlemler yapılmasına izin vermektedir.

Sunucu İzinleri

Dosya silme, ekleme ve güncelleme gibi işlemlerde sanal cihazınızda bulunan sunucuda izinler hakkında bir problem çıkmaz ama gerçek bir sunucu (server) içine bu yazılım komutlarını çalıştırmaya çalıştığınızda dosya izinlerini sizden ayarlamanızı isteyecektir. Bu izinler güvenlik amacıyla verilmiştir.

Sunucu içinde işlem yapacağınız dosyaların CHMOD özelliğini 777 yapmayı unutmamanız gerekmektedir.

PHP Dosya Oluşturma

Belirlenen klasör içinde dosya oluşturmak için sunucu izinlerini yapmayı unutmadığınız taktirde aşağıdaki kodu kullanarak dosya oluşturabilirsiniz.

Kod:

<?php
    touch("yenidosya.txt");
?>

Açıklama:

Yukardaki kod yazılımı yaptığınız aynı yerde içi boş bir yenidosya.txt dosyasını oluşturur.

PHP Dosya Silme

Dosya silme işlemi sunucu üzerindeki mevcut bir dosyayı silme işlemi için kullanılmaktadır. Aşağıda kod örneğini yapacağım.

Kod:

<?php
    unlink("yenidosya.txt");
?>

Açıklama:

Yapılan örnekte yenidosya.txt dosyasını siliyoruz.

PHP Dosya Kontrolü Yapma

Sunucu üzerinde dosya oluşturulmuş mu? yoksa oluşturulmamış mı? kontrolünü yapmak için dosya kontrol mekanizması yapıp sizler ile paylaşmak istedim böylelikle bir dosyanın var olup olmadığını kontrol edebilir. Eğer dosya daha önceden oluşturulduysa tekrardan aynı dosya oluşturulmaz.

Kod:

<?php
    $dosya = 'yeniyazi.txt';
    if(file_exists($dosya)) {
        echo 'Oluşturmak istediğiniz dosya sunucu üzerinde mevcuttur.';
    } else {
        touch($dosya);
        echo 'Sunuca '.$dosya.' isimli dosya oluşturuldu.';
    }
?>

Açıklama:

Eğer yeniyazi.txt dosyası o klasör içinde daha önceden oluşturulmuşsa tekrardan oluşturmuyor. Ancak yeniyazi.txt daha önceden oluşmamışsa hemen dosya oluşturuluyor.

PHP Dosya İşlemleri

Dosya işlemleri adı üstünde olacağından var olan bir dosyada değişiklik yapma, üzerine yazı ekleme vb.. işleri yapabilmeye imkan sunan fonksiyonlar vardır. Bu fonksiyonları aşağıda maddeler haline vereceğim.

Dosya Okuma İşlemi

$belge = fopen('yazi.txt','r+');
$icerik = fread($belge, filesize('yazi.txt'));
echo $icerik;

Dosya Yazma İşlemi

$belge = fopen('yazi.txt','w+');
fwrite($belge, "Yeni İçerik");
fclose($belge);

Var Olan Dosyanın Üzerine Ekleme Yapma

$belge = fopen('yazi.txt','a+');
fwrite($belge, "Eklenen İçerik");
fclose($belge);
PHP Dosya işlemleri
Exit mobile version