MySQL Nedir?
MySQL Nedir? : Temelleri Sun Microsystems MySQL tarafından atılan web sitelerini dinamikleştirmek, veri depolama, veri silme, veri okuma vb.. amaçlarla yapılmış gelişmiş sorgular yazabileceğiniz bir Veritabanı(Database) dilidir. Bu dil PHP diliyle olduğu gibi diğer bir çok dille de uyumluluk sağlamaktadır. Web sitesi yaparken kullanılması halinde işlerinizin büyük bir çoğunluğunu tek tıkla halletmiş olursunuz.
Web sitesindeki bilgilerin daha sonradan kullanılacak bölümlerini depolama alanında tutup gerekli sorgularla sonradan gösterilmek için saklamaktadır. İstenmeyen veriler aynı şekilde gerekli sorgularla birlikte silinmektedir veya güncellenir.
MySQL Veri Tabanı Nasıl Kullanılır?
MySQL veri tabanını kullanmanız için bilgisayarınıza kurulum yapmanız gerekmetedir. Bilgisayarınıza kurulum yapmak için aşağıdaki size verdiğim linkten programı indirip kurulum yapabilirsiniz. Sizlere aşağıda bir kaç tane içinde MySQL yazılımı olan sanal sunucu programlarını maddeler halinde yazıyor olacağım.
Not : WordPress veri tabanı alt yapısı MySQL‘dir.
XAMPP : XAMPP İndir
WampServer : WampServer İndir
Sanal sunucu programlarını istediğiniz sürümünü ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.
Kurulumu tamamladıktan sonra localhost/phpmyadmin sayfasına giriş yaparak veri tabanları sayfasına erişebilirsiniz. Bu sayfanın içersinde aşağıdaki işlemleri yapabilme imkanlarınız vardır.
- Veri tabanı ekleme
- Veri tabanı silme
- Veri tabanı içerisindeki tablolarda değişiklik yapma
Veri Tabanı Temel İşlemleri
Veri tabanı temel işlemleri arasında tabloların içerisine veri ekleme, veri silme ve güncelleme aklımıza gelmektedir. Bu üç temel komutu bir arada kullandığımız zaman temel işlemleri yerine getirmiş oluyoruz. Yerine getirdiğimiz temel işlemler sayesinde dinamik Web sitesi yapımı kolay hale geliyor. Sizlere aşağıda maddeler halinde temel işlemleri belirtiyor olacağım.
- Veri Tabanı – Veri Ekleme
- Veri Tabanı – Veri Silme
- Veri Tabanı – Veri Güncelleme
- Veri Tabanı – Sorgu
Veri Tabanı – Veri Ekleme
Veri ekleme işlemi var olan bir tablo içine belirlenmiş alanlar doğrultusunda yeni bir içerik girme işlemi için kullanılır.
Aşağıdaki kod kisiler tablosuna ad değeri murat, soyad değeri bakan, telefon değerine 05332221122 yazarak kayıt ekleme işlemi yaptık.
Örnek Kod:
insert into kisiler(ad, soyad, telefon, email) values ('murat','bakan','05332221122')
Veri Tabanı – Veri Silme
Veri silme işlemi var olan daha önce eklenmiş bir bilginin tablodan silinme işlemi için kullanılır.
Aşağıdaki işlem kisiler tablosundaki 2 numaralı kaydı silmektedir.
Örnek Kod:
DELETE FROM kisiler WHERE id = 2
Veri Tabanı – Veri Güncelleme
Veri güncelleme işlemi veri tabanındaki tablonun içinde var olan bir kaydın içinden bir değeri değiştirme işlemi için kullanılmaktadır.
Aşağıdaki kod id numarası 3 olan kaydın ad ve soyad verisini değiştirme işlemi için kullanılmaktadır.
Örnek Kod:
UPDATE kisiler SET ad="yenni ad", soyad="yeni soyad" WHERE id=3
Veri Tabanı – Sorgu
Sorgu işlemleri bir koşula göre birden fazla kaydı getirmek için kullanılmaktadır.
Aşağıdaki kod notlar tablosundaki not hücrelerindeki notların 50 ve daha büyük olanları listeleme işlemi için kullanılmaktadır.
Örnek Kod:
SELECT * FROM notlar WHERE not >= 50