Arapça Site Kodlama

Arapça Site Kodlama : Web siteleri kodlamada alışık olunmayan bir tarz olan Arapça site kodlama günümüzde HTML dilinin getirdiği kolaylıklarla bir hayli basit hale gelmiştir. Arapça site kodlama işlemi yapmak için uyulması gereken bir kaç talimat ve yazılması gereken kodlar vardır bunları sizlerle aşağıda paylaşıyor olacağım.

Tüm dillerde olduğu gibi Web sitesi talebi Arapça dilde olabilir ve yapılması gereken şeyler hemen hemen bellidir. Yazıların sağ tarafa alınması ve belli başlı kodların arama motorları için yazılması gerekmektedir. Aşağıdaki talimatlara uyulduğu taktirde siteniz Arapça dil desteğine sahil olacaktır.

Arapça alfabesi bildiğiniz üzere diğer yazı karakterlerinden oldukça değişiktir ve yazılar sağ tarafta ve okunmaya da aynı şekilde sağ taraftan başlanmaktadır. Haliyle Arapça Web siteleri yapılırken yazıların sağ taraftan başlaması ve sağa yaslı olması kesinlikle şarttır.

Arapça Site Nasıl Kodlanır?
Arapça Site Nasıl Kodlanır?

Arapça Kodlama Nasıl Yapılır?

Arapça kodlama yapmak oldukça basittir. Basamaklar halinde nelerin yapılması gerektiğini maddeler halinde belirtip kodlarını örnekli bir şekilde sizlerle paylaşacağım.

  • Html etiketinin içinde Lang parametresinin Arapça olması gerekir.
  • Head bölümü içinde Web sitesinin Arapça karakter uyumu olması için Meta Kodu
  • CSS yani Stil dosyanızda bir takım ifadelerin yazılar için girilmesi gerekmektedir.

Not: Bu konuyla alakalı nacizane önerim, Web sitesi içinde yazı karakterlerinin puntosunun çok büyük olmamasıdır. Çok büyük Arapça karakterler okuma ve site görselliğinde karmaşıklık oluşturabilir.

HTML Lang Ar

Bildiğiniz gibi Html kodlanma da başlandığı anda <html> etiketini yazmamız gerekiyor. Bunun yanında dil parametresi olarak da geçen bir kodu mutlaka arapça için yazmamız gerekmektedir. Hem arama motorları hem de sitenin kalite puanını da etkileyen bir prosedür olabilir.

Örnek:

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="ar" xml:lang="ar">

...

</html>

HTML Arapça Karakter Seti

HTML Arapça karakter seti derken HEAD içindeki meta etiketleri aklımıza gelmektedir. Bu kodu yazma amacımız Web sitesi içindeki Arapça karakterlerin düzgün bir şekilde gösterilmesi içindir.

Aşağıda sizlerle paylaştığım kodu HEAD etiketi içine kopyalayıp yapıştırabilirsiniz. Arapça karakterlerin gösterilmesi için yazılan koddur.

..
  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=UTF-8">
..

CSS Arapça Sağa Yaslama

Son olarak Arapça yazı karakterlerinin sağ tarafa dayalı olması gerektiğini söylemiştik. Bunun için de ufak ve tüm site içinde geçerli olabilecek CSS kodu yazıp size sundum. Bunu da aşağıda paylaşıyorum.

..
  body{
  	direction:rtl;
  }
  div#deneme{
  	direction:rtl;
  }
..

Bu kodun amacı yazıları sağ tarafa dayama ve yazıları sağ tarafta başlatmaktır.

Bu ve bunun gibi Web konuları hakkındaki sorularınızı aşağıdaki form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz. Sizlere mümkün olduğunca kısa bir sürede yanıt vermeye çalışacağım. Şimdiden hepinize iyi çalışmalar diliyorum.

Arapça Site Kodlama