Site Haritası Nedir?
Site Haritası Nedir? Web sitemizde güncel olan ve yenilenmiş sayfaları göstermemize listeleme iş için kullandığımız bir “.xml” dosya türüdür. Site haritası siteyle senkron olarak çalışmalıdır sitedeki içeriklerin ne zaman yazıldığı hangi link olduğu bu site haritası “sitemap” de bulundurulmalıdır. SEO işlemleri için bu oldukça önemli bir işlemdir.
Site haritasının Arama motorları için önemi oldukça yüksektir. Bunu bir örnek vererek anlatmak istiyorum; Bir web tasarım siteniz var ve içerik girişlerini yaptınız ve hiç bir geri dönüş alamıyorsunuz. Sizin Arama motorlarının sonuç listelerine doğrudan yerleştirmesini beklemeyin ona ben web sitemde değişlik yaptım veya sayfa ekledim diye bir uyarı yapmanız gerekmektedir. Düşününce dünyada milyarlarca site olduğunu göreceksiniz. Arasından sizin sitenizi seçmesi için arama motorlarına yardımcı olmanız gerekmektedir.
Not: Site haritasının ne olduğunu sizlerle kısaca paylaşacak olursam, Web sitesinin içindeki sayfaların linklerini, güncelleme tarihlerini, ne zaman yayınladığını ve bir çok bunun gibi bilgiyi barındıran genelde sitenin kök klasöründe yani ana dizininde bulunan sonu .xml uzantısı ile biten bir dosyadır.
Site Haritasının “Sitemap” Arama Motorları için Önemi
Site Haritaları sitenin bir nevi arka planını oluşturmaktadır. Arama motorları yüzeysel olarak Web sitenizi inceler ve mümkün olduğunca dizine eklemeye çalışır. Sitenizin içinde dizinlerine alamadığı veya erişemediği kör noktalar olacaktır. Bunun için sizde mutlaka bir sitenizde kurallarına göre “sitemap.xml” oluşturup kök dizinde bulundurun. Kök dizindeki site haritanızı mutlaka arama motorları dizinlerine tanıtın sitenizi listelemeye sokmak için bu oldukça önemli bir işlemdir.
Site Haritası Nasıl Oluştururum?
Site haritasının – Sitemap.xml dosyasının nasıl oluşturulması gerektiğini size aşağıda maddeler halinde düzgün bir şekilde belirteceğim.
- Sitemizin kök dizininde sonu .xml uzantılı olacak şekilde sitemap.xml oluşturulur.
- Mutlaka site harikasının içerisine düzgün ve anlaşılır tanımlar yapılmalıdır.
- Sitenizin güncel sayfalarından paylaşmayı tercih edin. Eski sayfalarda olabilir.
Site haritası – sitemap için parametre açıklamalarıyla bir örnek yapalım;
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"> <url> <loc>https://webcesi.com/web-tasarim</loc> <lastmod>2017-09-01</lastmod> <changefreq>monthly</changefreq> <priority>0.9</priority> </url> </urlset>
Yukardaki örnek bölümünde url etiketini sayfalarınız için çoğaltarak “sitemap.xml” dosyanınız içerisine yazabilirsiniz. Şimdi sıra geldi hangi etiketin ne işe yaradığını göstermeye;
Not: Parametrelerin içerisine bilgi eklerken başında ve sonunda boşluk olmayacak şekilde yazınız.
- loc : Web sitemizin url adresini belirtiyoruz. Bu bölüm direk arama motorlarında listelenecek linkdir.
- lastmod : En son bu sayfadaki değişiklik. Belirlenen tarih Loc bölümünde yazdığınız linkdeki en son güncelleme tarihini içerir.
- changefreq : Yazılan içeriğin hangi aralıklarla güncellendiğini belirtmek için yazabilirsiniz. Aşağıda “changefreq” değişkenlerini belirteceğim.
- always : Sürekli güncellenebilir anlamı taşır.
- hourly : Saatlik güncelleme anlamına gelir.
- daily : Sayfanın günlük değiştiğini belirtir.
- weekly : Haftalık değişikliklerimiz için yazmamız uygun olur.
- monthly : Aylık değişiklikler için yazılmalıdır.
- yearly : Yıllık olarak değişlik yapılmaktadır.
- never : Hiç değişiklik yapılmadığı anlamına gelir.
- priority : Bu parametre 0.1 – 1.0 arasında değişmektedir. Sitedeki bu sayfanın arama motorlarındaki önemini göstermeye yarayan bir etikettir.
Önemli Not: Site haritasında gerçeği belirtmeniz önemlidir. Aksi taktirde belirttiğiniz parametrelerde değişim olmazsa arama motorlarında mutlaka düşüş yaşarsınız. Bunu da gerçekten kimse istemez.
Site Haritasını Nasıl Gönderirim?
Bir çok arama motoru vardır ve biz bu konumuzda şimdilik sadece Google arama motoru için sizlere “site haritası” eklemeyi gösteriyor olacağım;
- Google arama motoruna “google web master aracı” yazın ve “Google Search Console” linkine tıklayın. https://www.google.com/webmasters/tools/
- Ardında sitenizi seçin.
- Sitenizi seçtikten sonra sol menüdeki “Tarama -> Site Haritaları” Bölümüne tıklayın.
- Açılan sayfadan sağ üst köşede site “Haritası Ekleme Test Etme” Butonuna tıklayarak site haritanızın linkini belirtiyorsunuz.
- Ardından eklediğiniz site linklerini görebilirsiniz.