Dinamik Site Nedir?
Dinamik Site Nedir? : Kullanıcı etkileşimli Web Sitelerine dinamik site denilmektedir. Web sitesinin kullanıcı bazlı içeriğinin değişmesi ve kişilerin bilgilerini tutup daha sonradan o bilgilerle işlem yapılmasına dinamik site denmektedir. Web sitesinin dinamik olması ardında bir çok özelliği de getirmektedir. Tabi bu yapacağınız projeye de bağlıdır.
Örneğin bir forum sayfası yaptıysanız kişi bilgilerinin sayfada değiştiği ve yorum alanlarında özel isim yazacak dinamik alanların olması gerekmektedir. Dinamik Web sitelerinde esas olan konu kullanıcılara bir şekilde yaptığı olaya karşı yanıt vermesidir. Bu şekilde bir Dinamik Web sitesi olabilir.
Dinamik site yapımında düşünülmesi gerekenler arasında en temel olarak bilinmesi gereken kurallardan biri de dinamik alanların belirlenmesidir. Aşağıda dinamik alanları liste halinde belirtiyorum.
- Kullanıcı özel bilgilerinin bulunduğu sayfa.
- Yorum bölümlerinde özel isim yazan alan.
- İletişim form alanları.
- E-Posta geri bildirim formu.
Yapacağınız projeyle de alakalı olan dinamik alanlar hemen hemen her proje içinde kullanılmaktadır.
Dinamik Site Nasıl Yapılır?
Dinamik site yapımı güzel bir site ağacı ve planlamasıyla işiniz aslında oldukça basit olabilir. Menü ağacının belirleme sürecinde projede nelerin beklendiği hangi sayfaların dinamik olacağı önceden hesaplanmalıdır. Aynı şekilde dinamik olanlardan oluşacak bölümleri iyi bir şekilde planlarsanız kodlama aşamasında işini oldukça hafifleyecek ve rahatlayacaktır.
Nelerin planlanması gerektiğini aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Tekrar hatırlatmada fayda olduğunu düşünüyorum, dinamik olacak alanların her projede değişiklik gösterebilir.
- Web sitesinde taleplerin değerlendirilmesi.
- Uygun bulunan dinamik alanların kullanıcılar için gereksinimi tartışılması.
- Değerlendirme aşamasından sonra uygun görülen dinamik alanların kodlama öncesi planlanması.
- Kod mimarisinin belirlenmesi.
- PHP Dinamik dili ile Kodlama
- ASP / ASPX Dinamik dili ile Kodlama
- Talep eden kişiye planlanan işin bilmesi gerektiği yerleri onaylatma aşaması.
- Son olarak kodlamaya geçilmesi.
Genel olarak dinamik alanları olan siteler bu şekilde kodlanır. Her hangi bir problem çıkmaması için de test kullanıcıları yeniden test ederek hata olasılığını en aza indirgemeye çalışırlar.
PHP Dili Dinamik Site Nasıl Yapılır?
Kullanmanız gereken yazılım ögelerini aşağıda listeliyorum.
- Sunucu (Apache, Xampp vb..)
- MySql Veritabanı
- PHP Editor (Yazılım geliştirme kod yazma ortamı)
Dinamik Site Ne işe Yarar?
Dinamik sitenin neden yapıldığını soruyorsak bu konu hakkında kullanıcı etkileşiminin öneminden sizlere bir kaç örnekle bahsetmek isterim.
Örneğin bir Web siteniz var ve bu site içinde sitenize giriş yapan kullanıcın size ulaşabilecek hiç bir alanı yok. Bu çok yanlış bir Web sitesi kurgusudur. Çoğu Web sitesinin yapılma amacı uzaktan müşteriyi ikna edip sattığınız ikna ettiğiniz veya tanıtımını yaptığınız bir şey için size geri dönüş yapmasını sağlamaktır.
Size geri dönüş yapmaları için site içinde E-Posta alanları, iletişim formları ve bir çok alanın olması sizin için olumlu olacaktır.
Web tasarım konuları hakkında danışmak istediğiniz tüm konuları ve sorularınızı aşağıdaki bölüme yazabilirsiniz. Size en kısa süre içinde geri dönüş yapmaya özen göstereceğim. Şimdiden hepinize iyi çalışmalar diliyorum.