PHP Foreach Nedir?

PHP Foreach Nedir? : Foreach fonksiyonu genel amacı nesne(object), dizi(array) vb türden değişkenleri otomatik olarak değerleri tek bir değişken içinde bulundurarak kolayca ve hızlı bir şekilde listeme yapmanızı sağlamaktadır. PHP kaynaklarının ne kadar güçlü ve donanımlı olduğundan diğer makalelerin içinde bahsetmiştik. Bu makalemizde ise yine PHP kaynaklarının içinde yer alan programcının içini çok ama çok kolaylaştıran Foreach fonksiyonundan bahsedeceğim.

Php Foraech fonksiyonu hakkında bahsetmemin nedeni ise yaptığınız Web tasarım içinde bu kodu her hangi bir yerde kullandığınız taktirde Web sitenizde diğer döngülere göre çok daha farklı hız sonuçları alacağınızı ve kullanımıyla da bir nebze işinizi kolaylaştıracak ve fark oluşturacak bir döngü fonksiyonudur.

Kısaca Foreach döngüsünden bahsedecek olursak belirli bir dizi(array) veya obje(object) içindeki verileri otomatik olarak listeleme işlemi yapmaktadır.

Foreach Ne İşe Yarar?

Bu döngü fonksiyonun temel işlevi parametre verilen değişkeni diğer 2. verilen parametre değişkeninin içine sırasıyla yerleştirip döngünün bir parçası yapmaktır. 2. Değişkenin içinde döngü her başa geldiği zaman içindeki değer yenisini alır ve bize değer olarak verir. Bu değerin karşılığı olarak bir dizi veya bir obje olması döngünün seyrini bozmayacaktır.

Zaten en önemli özelliği otomatik olarak dizi(array) veya obje(object) tüm ögeleri otomatik olarak döndürme değişkenin içerisinde bulundurmasıdır. Aşağıda basit bir örnekle foreach konusuna başlamak istiyorum.

Kod:

<?php
	foreach($OBJE as $aktarilan){
		echo $aktarilan;
	}
?>

Açıklama: Obje değişkeninin içindeki verilerini her döngüde aktarılan değişkeninin içerisine aktararak işleme devam ediyoruz. Aktarılan değişkenini ekrana bastırıyoruz.

PHP Foreach Nasıl Kullanılır?

Foreach kullanımına gelecek olursa sizlerle ilk örneğimi bir dizi(array) içinde bulunan verileri yazdırma koduyla yapmak istiyorum. Elimizde bulunan bir içi dolu diziyi önceden hazırlayıp o diziyi foreach ile döndürmeye ve şekillendirmeye başlayalım.

Kod:

<?php
	$araba = array("Bisiklet", "Motor", "ATV", "Binek Araç", "Otobüs");
	
	foreach($araba as $a){
		echo $a;
		echo "<br />";	
	}
?>

Açıklama: İşleme başlamadan önce araba isminde bir array oluşturuyoruz. Bu değişkenin içine yukarıda görüldüğü gibi araç isimlerini yerleştiriyoruz. Ardından foreach fonksiyonuna araba değişkenini vererek  as karşılığını da a değişkeni olarak belirliyoruz. Döngüye girdiği zaman a değişkenini ekrana bastırıyoruz. Alt alta sıralanması için de <br />  etiketini yazdırıyoruz.

PHP Foreach ile Veri Çekme

Php foreach ile veri çekme elinizde veri mevcutsa bir hayli kolay bir işlemdir. Yukarıdaki yaptığımız örnekte bunu görmüşsünüzdür. Yeni yapacağımız örnekte bir karışık obje kullanımı ile o verileri döngüye sokacağım.

Kod:

<?php
	class insan {
	
	var $adsoyad;
	var $yas;
	var $boy;
	var $kilo;
	
	
		function  __construct ($adsoyad, $yas, $boy, $kilo) {
		  $this -> adsoyad = $adsoyad;
		  $this -> yas = $yas;
		  $this -> boy = $boy;
		  $this -> kilo = $kilo;
		}
	
	}

	$yeni_insan = new insan("Tahsin Ceylan", "23", "1.73", "72");
		
	foreach($yeni_insan as $insan){
		echo $insan;
		echo "<br>";	
	}
?>

Açıklama: Bu örnekte insan objesi oluşturdum ve bu objeye 4 ayrı özellik ekledim. Özellikler (ad soyad, yaş, boy, kilo) bu şekildedir. Ardından insan tipinde oluşturduğum ve parametrelerini verdiğim yeni_insan değişkenini foreach fonksiyonuna verdim. insan değişkeni de bu objeyi döngünün içine yerleştirmiş oldu ve ekrana alta geçme komutuyla bastırdık.

PHP Foreach Nedir?